Fremtidens skole i et pedagogisk spenningsfelt : en analyse av Meld. St. 28 (2015-2016)
Abstract
Denne avhandlingen er en dokumentanalytisk studie av Regjeringen Solbergs innledende ar-beid med fornyelsen av læreplanverket. Mer konkret består studien av en dyptgående analyse av Meld. St. 28 (2015-2016) – en stortingsmelding som på sett og vis ble det formelle start-skuddet for Kunnskapsdepartementets forming av fremtidens skole.
Hensikten med studien er å gi innsikt i og forståelse for hvordan det analyserte dokumentet, og dermed Regjeringens utdanningspolitikk, kan oppfattes i lys av to perspektiver på skole og ut-danning – det vitenskapelige og det kunstneriske perspektiv. Disse perspektivene utgjør funda-mentet som studiens teoretiske rammeverk bygges på. Ved å studere stortingsmeldingen i lys av det vitenskapelige og det kunstneriske perspektiv, rettes det samtidig fokus mot kunnskaps-syn og rasjonalitetsformer som virker å ligge til grunn i dokumentet.
Funnene i studien presenteres gjennom tre kategorier, som alle anses for å være gjennomgående i Meld. St. 28 (2015-2016). Den første kategorien omhandler opplæringen mellom danning og utdanning; den andre kategorien dreier seg om kompetansebegrepet; den tredje kategorien ser på lærerens rolle i spennet mellom kontroll og autonomi.
Kunnskapsdepartementet legger i Meld. St. 28 (2015-2016) frem ulike forslag, ønsker og på-stander som kan vitne om at både det vitenskapelige og det kunstneriske perspektivet ivaretas. Det identifiseres i dokumentet et mangfold av kunnskapssyn og rasjonalitetsformer, noe som tolkes som et fasettert og sammensatt syn på den pedagogiske virksomhet. Studien konkluderer av den grunn med at Regjeringen synes å innta en nokså balansert posisjon i spenningsfeltet mellom det vitenskapelige og det kunstneriske perspektiv.