Den pedagogiske relasjonens varige kvaliteter : en litteraturstudie om den pedagogiske relasjon til elever med komplekse traumer.
Abstract
Hensikten med denne oppgaven har vært å undersøke hva som skiller en pedagogisk relasjon fra andre relasjoner og hvilken betydning en pedagogisk relasjon kan ha for barn med komplekse traumer.
Oppgaven er en litteraturstudie som belyser noen kvaliteter som må være til stede i en relasjon for at den skal kunne kalles pedagogisk slik dette blir forstått i en kontinental pedagogisk tradisjon. Dette er det gjort flere studier på tidligere, men ettersom vår oppgave handler om elever med komplekse traumer, beveger vi oss inn i et mer ukjent område.
Oppgaven viser til litteratur innen psykologi og nevrobiologi og det drøftes noen motsetninger og berøringspunkter mellom de ulike tradisjonene i lys av oppgavens forskningsspørsmål. Av studien vår fremkommer det at kvaliteter som finnes i kontinental pedagogisk tradisjon er svært betydningsfulle for elever med komplekse traumer. Derfor har vi valgt å gi oppgaven tittelen den pedagogiske relasjonens varige kvaliteter. Et innblikk i den kontinentale pedagogiske tradisjonen har gitt oss en dypere forståelse av den pedagogiske relasjonen og hvordan dens særegne kvaliteter kan ha stor betydning for elevens skolehverdag her og nå, og for elevens fremtid. Videre drøftes lærerens kunnskap, kompetanse, rolle og ansvar, samt at det trekkes en distinksjon mellom terapi og pedagogikk.
Oppgavens nøkkelord: komplekse traumer, kontinental pedagogisk tradisjon, pedagogisk relasjon, pedagogisk takt, kjærlighet, håp, omsorg, tillit, tro.