Skolehund som spesialpedagogisk ressurs : en kvalitativ studie om hvordan hundeassistert pedagogikk for elever med ADHD kan forstås i et inkluderingsperspektiv.
Abstract
Hundeassistert pedagogikk er et forskningsfelt i stadig utvikling, og studier viser at hunder kan bidra som unike læringsressurser for elever i pedagogisk sammenheng. Hunder har blant annet vist å kunne være betydelig støtte i faglig og sosial opplæring, også for elever med særskilte opplæringsbehov. Forskningsprosjektets formål var å undersøke hvilke erfaringer det finnes med å gjennomføre slik hundeassistert pedagogikk i norske skoler. Det vil særlig rettes fokus mot hvordan dette tiltaket kan benyttes som spesialpedagogisk tiltak for barneskoleelever med ADHD og særskilte behov, og hvordan dette kan sees i sammenheng med inkludering i skolen. Prosjektet tar utgangspunkt i følgende forskningsspørsmål: Hvordan kan hundeassistert pedagogikk forstås i et inkluderingsperspektiv for elever med ADHD?
Oppgavens teoretiske grunnlag tar for seg elever med ADHD, tidligere forskning på hunder i pedagogisk bruk og forståelse av inkludering i skolen. Særlig fokus vil det være på faglig, sosial og opplevd inkludering. For å bedre kunne forstå hundeassistert pedagogikk som tiltak for denne elevgruppen, er det i tillegg samlet inn erfaringer og meninger fra fem skolehundførere/spesialpedagoger. Informantene har utdannelse innenfor dyreassisterte intervensjoner, og utfører hundeassistert pedagogikk i barneskolen for elever med ADHD og særskilte behov. Datamaterialet er samlet inn gjennom fem kvalitative intervju i semistrukturert form. Samtlige intervjuer er gjennomført via den digitale samtaleplattformen Microsoft Teams.
Avhandlingens diskusjon vil i hovedsak dreie seg rundt hvordan hundeassistert pedagogikk kan være aktuelt for elever med ADHD, og i hvilken grad tiltaket kan anses som inkluderende. Informantene tegner et svært interessant bilde av praksisen. I lys av det teoretiske grunnlaget kommer det frem at elever med ADHD ser ut til å kunne oppnå positiv utvikling på flere områder gjennom dette tiltaket. Hundeassistert pedagogikk kan være en kilde til mestring, motivasjon, selvtillit, trygghet og ro, som legger et solid grunnlag for videre faglig og sosial utvikling. Styrkede ferdigheter gir eleven mulighet til å delta i skolens faglige og sosiale fellesskap. Basert på dette er det grunn til å anta at hundeassistert pedagogikk kan fungere som et inkluderende opplæringstilbud for elever med ADHD.